LOŠ ZADAH -HALITOSIS

Ako imate kronični problem sa lošim zadahom iz usta i traje dulje vrijeme, onda izvor problema leži dublje nego samo u ustima. Halitoza (kronični loš zadah) je često znak upozorenja o nepravilnostima i problemima u funkcioniranju intestinalnog sustava

Mnogi faktori mogu biti uzrok za nastanak lošeg zadaha iz usta:

TERAPIJA LOŠEG ZADAHA:

1. Redoviti stomatološki pregled otkriva probleme koje vi sami ne možete vidjeti ni osjetiti. Možda je u pitanju karijes i upala zubnog mesa. Stomatolog će vam detaljnije očistiti zube.  Ako odlazite na redovite preglede manje je vjerojatno da ćete imati probleme sa zubima i lošim zadahom.

2. Doručak najvažniji dio dana. Ako ne želite da se iz vaših usta šire neugodni miomirisi, počnite jesti doručak.Kada jedete doručak, odmah ujutro aktivirate žlijezde za proizvodnju sline pa vam usta neće biti suha. A suha usta uzrokuju i loš zadah.

Nemojte se oslanjati samo na jutarnje četkanje zubiju jer ako niste doručkovali, veliki su izgledi da ćete doživjeti neugodnjak tijekom dana.

3. Ne morate se odreći jutarnje kave, ali morate znati da kava isušuje usta i što je više pijete to ćete imati lošiji zadah. Zato uz kavu uvijek imajte čašu vode.

4. Usta su dom loših i dobrih bakterija. A loše bakterije, bakterija H.Pylori, jedan je od glavnih uzroka lošeg zadaha.

Bakterija H.Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom perite i jezik. Ako ste u mogućnosti, zube četkajte barem 2 – 3 puta na dan.

5. Loš zadah može nastati ako se između zubi skuplja hrana, a zaostala hrana može stvoriti poprilično loš zadah.

Ako do sada niste imali naviku čistiti zube koncem ili interdentalnim četkicama nikada nije kasno.  

6. Zdrava prehrana je stvarno IN u zadnje vrijeme. Zdrava prehrana za mnoge znači povećani unos proteina i smanjeni unos ugljikohidrata. Proteini su zdravi i drže vas sitima dulje vrijeme, jačaju se mišići i jednostavno su neophodani za zdravlje, ali ovakva vrsta prehrane zapravo može jako naškoditi vašem zadahu. Ako ste na dijeti, probajte s uravnoteženijom prehranom i uvedite fizičku aktivnost. Nikada nije dobro jesti samo jednu grupu namirnica, a najbolji slogan za zdravu prehranu i zdrav život je: “Sve je dobro u umjerenim količinama”.

7. Alkohol negativno utječe na žlijezde za proizvodnju sline pa isušuje usta. Možda vam je dobro poznati scenarij kada se u večernjim satima opustite uz čašu vina, a sljedeće jutro su usta toliko suha da bi popili hektolitre vode. Kada uživate u čaši vina dobro je popiti čašu vode, a prije odlaska u krevet operite zube .

8. Kako bi se voće i povrće probavilo, u ustima se poveća proizvodnja sline koja se prirodno rješava bakterija u ustima.

9. Žvakaće gume koje u sebi sadrže šećer neće pomoći zato treba koristiti žvake bez dodatkom šećera. Tako će se smanjiti količina bakterija koje uzrokuju karijes i loš zadah iz usta.

10. Prestanite pušiti to će sigurno riješiti problem lošeg zadaha!

Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59