STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Zubnom protetikom moguće je nadomjestiti nedostatak zubi te poboljšati izgled i funkcionalnost postojećih zubi. U zubnu protetiku spadaju proteze, zubne krunice, mostovi i zubne ljuskice. Zubna protetika dijeli se na fiksnu i mobilnu protetiku. U fiksnu protetiku spadaju ljuskice za zube, zubne krunice i zubni mostovi dok se kod izraza mobilne protetike misli na proteze, bez obzira je li riječ o totalnoj, parcijalnoj ili protezi na implantatima.

FIKSNA PROTETIKA

1. Krunice

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti ( prilagoditi ), kako bi se na njega mogla postaviti krunica. U ordinaciji Dr. Bigava Maršić nudimo Vam krunice od najkvalitetnijih materijala, koji se uz funkciju odlikuju i visokom estetikom kako bi se uvažile različite potrebe i želje pacijenta.

U ponudi su 3 različite vrste krunica:

Keramička krunica na konstrukciji od METALA

Metal – keramika spada u klasične materijale koji danas sve manje zadovoljavaju potrebe i želje pacijenata. Glavni nedostatci metal -keramike leže u metalu kao materijalu s obzirom da metalna jezgra blokira prirodnu transparenciju zuba, čime se smanjuje estetska vrijednost zubnog nadomjestka te je s vremenom moguća pojava “crnog ruba” zbog mogućnosti povlačenja desni.

Keramička krunica na konstrukciji od TITANA

Titan – keramika je izuzetno kvalitetan i lagan materijal koji ne izaziva alergijske reakcije. Krunice napravljene od titan – keramike odlikuje udobnost, visoka čvrstoća te neutralan okus. Konstrukcija je sive boje.

Keramička krunica na konstrukciji od CIRKONA
Cirkonijev oxid se u medicinske svrhe upotrebljava već duže vrijeme. Kliničke studije su preko dvadeset godina. S vremenom je njegova proizvodnja pojeftinila pa se također našao i u polju dentalne medicine kao materijal za krunice i mostove koji svojom izrazitom čvrstoćom zamjenjuje metalne konstrukcije.Ovaj materijal ne reagira na toplinske šokove (reakcija na toplo – hladno ), ali isto tako ne provodi elektricitet tako da više nema mogućnosti za nekontroliranu elektrolizu u ustima koja se znala dešavati između metal – keramičkih mostova . To je lagan materijal koji propušta svjetlo, što je izuzetno važno za postizanje prirodnog izgleda kod krunica i mostova. 

Zaključak  je da konstrukcija od Cirkona:

– nema reakcije na toplo – hladno
– apsolutno biokompatibilan
– izuzetno dobar u odnosu na zubno meso ( ne iritira )
– površina manje prihvaća kamenac i zubni plak što znači da ćete, ako odaberete ovaj materijal, imati bolju oralnu higijenu.

2. Mostovi

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba, kao što i naziv kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zubnog aparata. Zubni mostovi se dakle koriste kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Ako ne ispunimo praznine između zub riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati i eventualno izgubiti.

CERCON KRUNICE I MOSTOVI

MOBILNA PROTETIKA
 

U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep i prirodan izgled. Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpune proteze. U našoj ordinaciji proteze se izrađuju od visokokvalitetnog akrilata i bio termopres  i vironita.

Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpune proteze. Parcijalna proteza se koristi kada pacijentu nedostaje manji broj zubi. Totalna zubna proteza nadomješta nedostatak zuba kod potpune bezubosti. Preporučuje se samo kao alternativno ekonomično rješenje za saniranje bezube čeljusti kada ugradnja implantata nije moguća. Baza je izrađena od akrilata, a zubi mogu biti keramički i akrilatni. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu može dobiti i privremene zube.

Zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, suvremena stomatologija ima mogućnost da svima ponudi ono što priroda nije, a to su treći stalni zubi! U provjerenim rukama Dr. Bigava Maršić uz dobro opće zdravlje pacijenta i adekvatnu higijenu problem nedostajućih zuba može biti riješen!

Akrilatna totalna proteza je vrsta proteze koja se koristi kod potpuno bezubih pacijenata. Estetski se u  potpunosti mogu zadovoljiti sve kriterije, ali nakon dužeg perioda nošenja ( 5 godina ) mogu izazvati problem sa sluznicom usne šupljine. Gornje totalne proteze su stabilnije od donjih proteza pošto se gornja čeljust ne pomiče, a i može se ostvariti vakum između same proteze i sluznice koji daje dodatnu stabilnost. Donja totalna proteza je malo problematičnija od gornje jer se donja vilica pomiče i ako koštani greben nije dovoljno izražen kako bi proteza na njega nalegla onda se proteza pomjera i često izlazi iz ležišta. Jedini lijek je vrijeme jer se pacijenti i na tu situaciju naviknu i nauče ju kontrolirati .

Parcijalna akrilatna proteza je u suštini jako slična totalnoj protezi, samo što se žičanim kvačicama povezuje za okolne preostale zube.

Parcijalna skeletirana – Wisil ili vironit proteza predstavlja izuzetno dobro rješenje u odnosu na parcijalne akrilatne proteze jer u sebi ima metalni skelet koji joj daje čvrstinu. Postoji  mogućnost da se  smanji pokrivenost nepca akrilatom tako da se svede na jednu malu metalnu pločicu. Izrađuje se u slučajevima kada pacijent ima nekoliko svojih zuba na koje se proteza može osloniti. Veže se uz pomoć kvačice koje nisu žičane već izrađene individualno. Sam prijenos sila žvakanja je kod ove vrste proteza bolje riješen. Sile žvakanja ravnomjerno djeluju na preostale zube, a na taj način se čeljust rasterećuju i samim tim se i smanjuje koštana resorpcija.

Parcijalne acetal proteze sa kvačicama u boji zuba

FLEKSIBILNE / ACETALNE PROTEZE

 

Kao što im i samo ime kaže, ove proteze su fleksibilne, odnosno savitljive. U potpunosti su izrađene od jedne posebne vrste plastike ( Acetal ), koja omogućuje vrlo otpornu, ali laganu konstrukciju.

Ovo su mahom djelomične proteze koje se plastičnim kvačicama hvataju na zube – nosače. Boja same kvačice odgovara boji zuba, čime se zadovoljavju i kriteriji estetike, za razliku od metalnih kvačica kod wironit proteza, koje su zbog boje metala najčešće vidljive prilikom govora i smijanja pacijenta.

VRSTE PROTEZA:

1. TOTALNA PROTEZA zamjenjuje sve bolesnikove zube. Sjedi na vrhu zubnog mesa za razliku od zubnih mostova koji su usidreni na postojeće zube. Kompletna proteza se obično stavlja u roku od 8 – 12 tjedana nakon što su zubi ekstrahirani. Vrijeme izrade je 5 – 9 radnih dana.

2. DJELOMIČNA PROTEZA se koristi kada pacijent još uvijek ima neke od njegovih prirodnih zubi. Parcijalne proteze su izrađene od akrilata, bio termopres ili vironita  .

3. MEDIJATNA PROTEZA  je proteza koja se postavlja isti dan kada se zubi ekstrahiraju.

4. PROTEZE NA IMPLANTATIMA su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u kost, a na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Izvrsna osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja i higijene, ali kada ih nosimo sigurno su učvršćene i sasvim se sigurno osjećamo dok jedemo ili pričamo. Preporučeni broj implantata u gornjoj čeljusti za izradu zubne proteze su 4 – 6 implantata, dok je u donjoj čeljusti za dovoljnu stabilnost potrebno ugraditi dva, a za optimalnu stabilnost 4 implantata.

5. SNAP-IN PROTEZE su najučinkovitiji izbor kada je u pitanju stabilnost proteze. Oni se čvrsto drže na mjestu uz pomoć sidra na postojeće zube. Ono što ih čini jedinstvenim su locatori ugrađeni unutar proteze i na zub ili na izliječene korijenske ostatke što znači da se mogu ukloniti. Ukoliko imate problem s bezubošću, obratite se ordinaciji dr. Bigava Maršić i riješite problem. U svakom slučaju, svaka proteza je bolja od bilo koje bezubosti.


Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59