RESTAURATIVNA STOMATOLOGIJA

Restaurativna dentalna medicina bavi se nadoknadom izgubljenog zubnog tkiva. Terapija ispunom vjerojatno je najčešći zahvat koji se radi u stomatološkoj ordinaciji. Otkrije li se karijes na vrijeme možemo sačuvati zub. Funkcija je kao i estetika jako bitna, stoga biramo najkvalitetnije materijale i odvajamo dovoljno vremena kako bi Vašim zubima vratili prvobitni oblik i boju te kako bi vaši ispuni što dulje trajali.

Karijes se danas smatra najraširenijom infektivnom bolesti kod čovjeka i vrlo su rijetki oni koji se nikad nisu s njim susreli i zbog njega sjedili na stomatološkom stolcu. Sam karijes je zadnji stadij složenog i dugotrajnog procesa koji nastaje međudjelovanjem brojnih čimbenika, a među njima su najvažniji oralna higijena, prehrana i vrijeme.

O količini zubnog plaka odnosno o dostupnim hranjivim tvarima za bakterije ovisi i da li će karijes brŽe ili sporije napredovati. U najranijim fazama karijes izgleda kao kredasto bijela zamućena mrlja koja je posljedica gubitka minerala iz cakline. Kada prođe kroz cijelu debljinu cakline i dospije do dentina, napredovanje karijesa se ubrza jer je dentin slabije mineraliziran od cakline i manje otporan na djelovanje kiseline. Ponekad karijes može biti opsežan i razvijen u unutrašnjosti tvrdih zubnih tkiva, a da je pritom šupljina na površini mala i okom nevidljiva.

Početni karijes koji je ograničen na caklinu ne boli.  

Simptomi se javljaju tek kada karijes prodre u dentin, odnosno kada je oštećenje zuba već relativno veliko. Javlja se bol na toplo, hladno i slatko.

Ako prodiranjem bakterija u pulpu dođe do njenog trajnog oštećenja, bol postaje puno intenzivnija, javlja se spontano, neovisno o nekom podražaju i često je potrebna hitna intervencija stomatologa radi endodontskog tretmana.

ESTETSKI ISPUN

Estetski ispuni ili poznatiji kao bijele plombe, obnavljaju i oponašaju prirodan izgled zuba. Osim što nadoknađuju gubitak tvrdih zubnih tkiva bijele plombe mogu se upotrebljavati u estetske svrhe za promjenu veličine, boje i oblika zubi. Posebno su korisne pri zatvaranju praznina među zubima, popravljanju otkrhnutih zubi i davanju ujednačenijeg i ravnijeg izgleda zubnog niza. 

Koje su prednosti plombi estetskih ispuna ( bijelih plombi )?

– Približno odgovaraju prirodnoj boji i izgledu zubi.

– Mikromehanički se povezuju sa zubnom strukturom zbog čega ne zahtijevaju umetanje utora, žljebova i klinova u zdravu strukturu zuba.

– U potpunosti su stvrdnuti unutar par sekundi.

– Mogu se koristiti na svim površinama zubi.

– Mogu se popraviti ako se oštete.

– Eventualna osjetljivost zubi je minimalna i kratka.

Estetski ispuni se koriste kod:

Ako je zub nešto opsežnije oštećen, preporučamo izradu indirektnog keramičkog ispuna ( inlay, onlay, overlay ). On se za razliku od direktno izrađenog kompozitnog ispunan izrađuje u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji. Nakon izrade se cementira kompozitnim cementima u boji zuba. Zbog čvrstoće i kvalitete materijala iz kojeg je napravljen, funkcijski i estetski je superiorniji od kompozitnog.

Ako prodiranjem bakterija u pulpu dođe do njenog trajnog oštećenja, bol postaje puno intenzivnija, javlja se spontano, neovisno o nekom podrazaju i često je potrebna hitna intervencija stomatologa radi endodontskog tretmana.

ENDODONCIJA

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem različitih upala korijenskih kanala zuba. Redovite kontrole, pravovremeno uklanjanje karijesa, uklanjanje nekvalitetnih i dotrajalih plombi najbolje su rješenje u prevenciji zubobolje . Ukoliko ne uklonimo karijes, bakterije koje nastaju u ustima mogu ući u zubni kanal i dovesti do upale pulpe ( zubnog živca ) što će posljedično izazvati jaku zubobolju.

Upala zubnog živca

Zbog dubokog karijesa ili traume zuba može doći do pulpitisa odnosno do upale zubnog živca koji se manifestira kao jaka bol i mogući otok. Razmnožavanjem bakterija dolazi do upale koja uzrokuje raspadanje mekanih tkiva u zubnom kanalu. Upala može dovesti do periapeksnih promjena ( granuloma ), dok će jača upala dovesti do razaranja kosti uz vrlo jake bolove, a u konačnici i do gubitka zuba.

Da li liječiti ili vadit zub?

Ukoliko stomatolog utvrdi da je pulpa u procesu odumiranja, postoje dvije terapijske mogućnosti: endodontsko liječenje zuba ili njegovo uklanjanje. Svakako je bolje zub najprije pokušati endodontski liječiti i zadržati ga u čeljusti nego ga izvaditi jer niti jedan zubni nadomjestak ne može biti tako dobar kao vlastiti zub, a to je činjenica koja zavređuje strpljenje pacijenta koje je neizostavan i nužan dio endodontskog liječenja zuba.

Postupak endodontskog liječenja zuba

Liječenje se sastoji od otvaranja zuba uzročnika boli uz anesteziju te uklanjanja inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Endodontski tretman je zapravo složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba pa je za uspjeh bitno suho radno polje bez sline, kontrola RTG snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija i materijala. Nakon što se ručnim ili strojnim čišćenjem zubnih kanala ( ProTaper, HeroShaper, WaveOne itd. ) i ispiranjem posebnim kemikalijama ukloni upaljeno i mrtvo tkivo te unište bakterije, kanale zuba je potrebno zabrtviti kako ne bi došlo do reinfekcije te eventualno opskrbiti nadogradnjom i krunicom ( u slučaju nedostatka većeg dijela zuba). Ako se smire svi simptomi, a zub pokazuje znakove cijeljenja na RTG snimkama, možemo reći da je endodontski zahvat uspio. U rijetkim slučajevima zbog pretjerane reakcije organizma, perzistentnih bakterija ili loma sitnih instrumenata za čišćenje u samom kanalu nije moguće konzervativno izliječiti infekciju na vršku korijena. Tada se pristupa apikotomiji ( mali kirurški zahvat gdje se odstranjuje vršak korijena i upaljeno okolno tkivo).

Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59