PARADONTOLOGIJA

Parodontologija je grana dentalne medicine koja obuhvaća dijagnozu i terapiju bolesti tkiva zuba (gingive) kao i bolesti okolnih potpornih tkiva oko zuba (parodonta). Zdravlje parodonta preduvjet je zdravlja zubi te se podrazumijeva da svaka ozbiljnija terapija u ustima također obuhvaća i terapiju bilo kakve upale sluznice. Neadekvatna higijena kod pacijenta vremenom može dovesti do ozbiljnijih upala sluznice i parodonta, a neliječena tijekom godina može dovesti i do gubitka zuba. Stoga je prije svakog ozbiljnijeg protetskog zahvata parodontna terapija uz sanaciju bolesti sluznice jedna od važnih zadaća našega tima.

PARODONTNA BOLEST (gingivitis/parodontitis/parodontoza/periodontitis) najčešća je bolest u usnoj šupljini i uzrok je gubitka većeg broja zubi . Gingivitis i parodontitis ozbiljna su upalna stanja usne šupljine te ako ostanu neliječeni  vode do gubitka potpornih struktura zuba, tj. zubnog mesa i kosti, što rezultira gubitkom zuba. Zabrinjavajući je podatak kako više od 50 % odraslih ima neki oblik parodontne bolesti koja, kao jedna od ‘’tihih bolesti’’, najčešće prođe nezapaženo u početnim stadijima.

Prvi znak parodontne bolesti je gingivitis, poznatiji kao upala zubnog mesa, a manifestira se krvarenjem prilikom diranja i četkanja zubnog mesa. Uzrokuju ga naslage plaka oko zuba. U ovom stadiju gingivitis se još uvijek može spriječiti poboljšanjem oralne higijene – promjenom tehnike četkanja i korištenjem konca te interdentalnih četkica o čemu ćemo Vas rado podučiti. Neliječeni gingivitis može prijeći u parodontitis. Uznemirujuće je da većina pacijenata primjeti krvarenje zubnog mesa, ali ga ne percipira kao problem zbog kojega bi trebali potražiti savjet stručnjaka! Upravo zbog toga parodontitis često bude prepoznat tek u uznapredovaloj fazi kada je jedan dio zuba već izgubljen. Bakterije u plaku koji oblaže zube (pogotovo postranične plohe zuba koje uglavnom ostaju neočišćene) ispuštaju toksine koji uzrokuju odvajanje zubnog mesa od zuba te dolazi do formiranja džepova, tj. prostora između zuba i zubnog mesa. Kako parodontitis napreduje, dolazi do produbljivanja džepova te gubitka sve veće površine zubnog mesa i kosti. Najčešće u toj fazi parodontitis ima vrlo blage simptome. Posljedično, gubitkom velike površine kosti, zub gubi uporište te postaje klimav i u određenom broju slučajeva mora biti izvađen. Parodontne bolesti ne utječu samo na zdravlje zuba. Toksini iz plaka također mogu negativno utjecati na srce, povezuju se s napredovanjem Alzheimerove bolesti, bolestima pluća, reumatoidnim artritisom, kardiovaskularnim bolestima…

Važno je naglasiti kako je ovu bolest moguće SPRIJEČITI I i LIJEČITI ali je važno javiti se stomatologu na prve njezine znakove.

Znakovi i simptomi parodontitisa uključuju:

– natečene desni

– svijetlo crvene ili purpurne desni

– desni koje se povlače od vaših zubi što čini vaše zube većima nego normalno

– novi prostor se razvija između zubi

– gnoj između zubi i desni

– loš okus u ustima

– promjene u načinu na koji se vaši zubi uklapaju zajedno kada grizete

Postoje različite vrste parodontitisa. Kronični je mnogo češća vrsta koja većinom zahvaća odrasle osobe iako se može pojaviti i kod djece. Agresivni periodontitis obično počinje u doba djetinjstva ili adolescencije i zahvaća od 1% do 2% populacije.

Kada posjetiti zubara?

Zdrave desni trebaju biti čvrste i blijedo ružičaste boje. Ako su otečene, crvene i lako prokrvare ili pokažu bilo koje znakove i simptome periodontitisa što prije posjetite zubara. Što prije zatražite pomoć bolje su šanse da ćete ukloniti štetu od periodontitisa i spriječiti druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Liječenje parodontitisa

Postoji nekoliko načina za liječenje parodontitisa koji ovise o težini bolesti. Cilj liječenja je očistiti praznine u kojima su se nakupile bakterije i spriječiti daljnju štetu. Najviše uspjeha ćete imati kada usvojite dnevnu rutinu dobre njege o zubima.

DENTALNA HIGIJENA

Pravilnom dentalnom higijenom spriječavamo gubitak zubi i pojavu karijesa. Slijedi nekoliko generalnih savjeta kako održavati vaše zube zdravim i njegovanim. Uvijek se pokušajte konzultirati sa Vašim doktorom dentalne medicine za metode primjenjive baš za Vas.

Četkajte zube barem dva puta na dan.

Četkajte Vaše zube temeljito oko tri minute poslije svakog jela ili barem dva puta dnevno. Preporuka je pričekati dvadeset minuta nakon jela.

Koristite dentalni konac ili interdentalnu četkicu

Bakterije se vole zavući u interdentalne prostore. Kako bi spriječili njihovo nakupljanje preporučljivo je koristiti dentalni konac ili interdentalnu četkicu. U području dentalnog implantata se ne koristi interdentalni konac već interdentalne četkice.

Pronađite odgovarajuću četkicu

Ponuda zubnih četkica na tržištu je velika. Svaka ima neku namjenu, pa je stoga najbolje konzultirati se sa doktorom dentalne medicine oko najboljeg izbora za Vas. Zubne četkice sa kratkom glavom dizajnirane su za održavanje higijenu zubi u zadnjem dijelu čeljusti. Vaša četkica bi trebala imati tri do četiri reda vlakna, te bi trebala biti laka i jednostavna za rukovanje.

Preporuka je mijenjati četkicu svaka tri mjeseca.Dotrajale četkice mogu ukloniti i do 30% manje plaka i nečistoća.

Moderne električne četkice održavaju dentalnu higijenu znatno bolje od klasičnih četkica. Također djeci su jednostavnije za korištenje.

Uvijek koristite zubnu pastu

Zubna pasta ne samo da Vam daje svjež dah, već održava vašu zubnu četkicu higijenski ispravnom. Zubne paste, gelovi i tekućine za ispiranje koje sadrže florid imaju važnu ulogu u sprečavanju razvoja karijesa.

Izbacite šećer iz vaše prehrane

Izbjegavajte hranu i napitke bogate šećerom kako bi smanjili količinu plaka u vašim ustima. Pripazite na skrivene šećere u vašoj prehrani.

Redovite kontrole

Posjetite Vašeg doktora dentalne medicine dva puta godišnje kako bi redovito kontrolirali Vaše dentalno zdravlje .

Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59