ORTODONCIJA

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi poremećajima rasta i razvoja čeljusti i zuba, a ortodontskom terapijom ispravljaju se nepravilnosti položaja zuba te međučeljusni odnosi.

Područje uključuje dijagnostiku, preventivu te liječenje svih oblika malokluzija zuba i pratećih alteracija susjednih tkiva.

Lijep  osmijeh sa pravilnim zubima je ogledalo svakog čovjeka i jedan od najupečatljivijih fizičkih osobina svake osobe . Kako nemaju svi sreće roditi se s lijepim osmijehom, suvremena dentalna medicina nudi odgovor u vidu ortodoncije ( najstarija specijalistička grana dentalne medicine) koja već desetljećima pacijentima vraća prelijep osmijeh na lice.


PRVI POSJET ORTODONTU

Prvi posjet ortodontu preporučuje se u dobi od sedam godina kada se pregledom i analizom utvrđuju anomalije u rastu i razvoju čeljusti i zubi. Nakon postavljanja dijagnoze pacijentu se savjetuje vrsta terapije, vrijeme početka terapije te njezino trajanje. Za ortodontsku terapiju ne postoji dobna granica jer se anomalije položaja zuba mogu podjednako ispravljati kod djece i odraslih s obzirom na to da je mehanizam pomaka zubi isti.

ORTODONTSKA TERAPIJA

Postoji nekoliko oblika ortodontske terapije kao i vrsta aparata kojima se doktori dentalne medicine služe. Razlikujemo terapije fiksnim i mobilnim aparatom.

1. FIKSNI ORTODONTSKI APARAT

Fiksni ortodontski aparat  je najefikasniji način ispravljanja anomalija zubi. Riječ je o jednostavnoj tehnici u kojoj se bravice ( metalne, porculanske ili prozirne/ safirne ) kao i dodatni elementi koji se fiksiraju na zube. Kako od tog trenutka sile aparata na zube i čeljust djeluju stalno, u aktivnom dijelu terapije postižu se brži i precizniji rezultati. Fiksni ortodontski aparat sve se češće primjenjuje kod odraslih pacijenata jer nikad nije kasno za ispravljanje izbačenih ili uvučenih zubi, razmaka između zubi ili praznine koje su nastale vađenjem zubi. Osim što ispravlja anomalije, aparat ima zadatak i stimulirati rast kosti što je bitno kod parodontološko komprimiranih pacijenata. Pacijent može sam izabrati vrstu bravica ( konvencionalnu ili samolegirajuću ) kao i boju gumica kod konvencionalnog sistema bravica.

Damon Q2

Damon system fiksnih bravica je revolucionarni novi pristup u ortodonciji i pruža pacijentima mnogo veću udobnost tijekom terapije.
Razlog za to je jedinstvena tehnologija mehanike klizanja u sustavu Damon (samoligujući sustav /self-ligating ) koji omogućuje da se silama pomiču zubi u pravilan položaj. Ovaj takozvani ‘pasivni’ klizni mehanizam drži žicu unutar bravice što omogućuje slobodno kretanje žica zbog čega su zubi manje osjetljivi za vrijeme ortodontske terapije.

Kao rezultat trajanje terapije je često znatno kraći od onoga s konvencionalnim aparatićem

Damon sistem je jednostavniji , ugodniji i bolji, kako za pacijenta, tako i za terapeuta.

Damon bravice i žičani sustav mogu širiti čeljust više nego kod drugih sistema i često nije potrebno vađenje komprimiranih zuba prilikom korištenja ovog sistema, naravno ako kost, tj. širina alveolarnog grebena, to omogućuje. Pomoću Damon bravice možete dobiti široki osmijeh s vidljivim kutnjacima. Ovaj sustav nosača jedini je sustav koji se može u potpunosti individualizirati, jer plan terapije ima mogućnost odabira torque bravica posebno za svaki zub.
Prednosti Damon samozaključavajućih nosača:
– vrhunska estetika
– često bez vađenja zuba
– bezbolan
– vrhunski rezultati
– poboljšanje izgleda cijelog lica, posebno srednje trećine lica
– široki osmijeh s vidljivim kutnjacima
– manje vremena potrebno za promjenu žica što rezultira kraćim pregledima
– nisko trenje između nosača i žice ( bolje i brže kretanje zuba)
– kraća terapija i rjeđe posjete pregledu
– lakše i efikasnije održavanje higijene
– koristi slabu silu za spašavanje parodontalnog ligamenta.


Damon Clear su prozirne bravice dostupne pacijentima koji zahtijevaju beskompromisnu estetiku.

Damon clear

Nakon postave bravica, pregled se vrši svaka 4 do 10 tjedana, ovisno o fazi terapije.


Hoće li se zubi pomaknuti nakon uklanjanja aparata?
Nakon svakog ortodontskog liječenja postoji mogućnost ponovljenog pomicanja zuba (recidiva). Kako bi se spriječilo vraćanje zuba u prvobitni položaj, koristimo mobilne retencijske aparate (Damon retainer) i fiksni retainer ( traka zalijepljena s unutarnje strane zuba -nevidljive ). Pacijenti bi ih trebali nositi određeno vrijeme ( po dogovoru sa terapeutom) kako bi se spriječilo moguće pomicanje zuba.
Kako održavati oralnu higijenu:
Tijekom ortodontskog liječenja posebnu pozornost treba posvetiti pravilnom održavanju oralne higijene. Zajedno s klasičnom oralnom higijenom (četkanje zubi nakon svakog obroka) preporučujemo korištenje interdentalnih četkica i vodeni tuš.

2. MOBILNI ORTODONTSKI APARAT

INMAN ALIGNER

Inman Aligner je mobilni ortodontski aparatić koji zube ispravlja u znatno kraćem roku od ostalih ortodontskih metoda. Ako ste nezadovoljni izgledom i rasporedom svojih zuba u fronti, ne pomišljajte odmah na terapiju brušenje zdravih zuba zbog postavljanja ljuskica ili krunica.

Naručite se na pregled i saznajte jeste li upravo Vi kandidat/kinja za INMAN ALIGNER.

SAZNAJ VIŠE

Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59