DJEČJA STOMATOLOGIJA

Pedodoncija ili dječja dentalna medicina dio je dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima.

Naši doktori stomatološke medicine blisko surađuju s roditeljima kako bi stvorili pozitivne odnose djeteta prema ordinaciji i stomatološkim zahvatima te kako bi se djeca mogla osjećati ugodno, sigurno i opušteno.

Prvi posjet djeteta stomatologu treba planirati već u dobi od godinu dana, kada je nicanje prvih mliječnih zubića.

Ovakvim ranim pristupom mogu se u vrijeme primijeniti eventualni problemi u oralnom zdravlju djeteta, a roditelji se mogu informirati o važnosti preventivnih mjera poput ispravnog četkanja zuba, izbora zubne paste i četkice.


Imajte na umu da je zdravlje mliječnih zuba izuzetno bitno, a redovitim posjetima stomatologu na vrijeme se mogu prepoznati ortodontske anomalije.

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i ”strah od stomatologa”.


Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine bi trebalo biti prisutno svih 20 mliječnih zubi.

Vrlo je važno očuvati mliječne zube jer oni, prvenstveno, čuvaju mjesto trajnim zubima, a prilikom izbijanja trajnog zuba usmjeravaju njegov rast.

Zato, u slučaju preranog gubitka mliječnih zuba, dolazi do pogrešnog razmještanja trajnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

Prvi posjet zubaru, kao i održavanje higijene mliječnih zubi javlja se već prilikom njihova nicanja. Mliječni zubi su prethodnici trajnih ali ih to ne čini manje važnima. Zdravi mliječni zubi čuvaju prostor za svog nasljednika te potiču pravilan razvoj čeljusti.

Za djecu koja imaju strah imamo dušični oksidul ili rajski plin

Ostale usluge

Kontaktirajte nas

Adresa

Ulica Slobode 2B
21000 Split, Croatia

Kontakt

00 385 (0)21 537 333
00 385 (0)91 520 90 59